Hírlevél feliratkozás:

Adatkezelési tájékoztató
Bejelentkezés:

Regisztrálok | Elfelejtett jelszó
Pénznem választó:
Díjnyertes, megbízható,
vásárlóbarát webáruház
Akár ingyenes
kiszállítás (részletek itt)
 

Termékkategóriák


OTP

Lendkerék nagysága


Ellipszisjáró Lendkerék nagysága - miért "ekkora" és miért "akkora" más-más modellekben? Mit számít a lendkerék nagysága?... és még ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg szakszerű válaszokat adni!

 

Ellipszisjáró Lendkerék nagysága

 

Sokszor, sokhelyen, több országban felteszik ezt a kérdést, hogy miért ekkora és miért akkora egyes márkáknál a lendkerék, mit is számít ez és miben nyújt előnyt vagy éppen hátrányt... ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre próbálunk meg válaszolni ebben a cikkben.

Miért kisebb és miért nagyobb különböző modelleknél és márkáknál a lendkerék súlya?

A válasz roppant egyszerű, szinte minden modellben / márkában egyforma a lendkerék súlya. (természetesen +/- 1-2 kg eltérés lehetséges, de az semmit sem fog számítani az edzésünkben). Tudomásunk szerint 2 márka írja le valójában a lendkerék súlyát (Horizon Fitness és a Vision Fitness). Szinte minden más gyártó egy olyan magas számot ír le csak a lendkerék súlyára, hogy lassan ott tartunk, hogy nagyobb lesz a lendkerék súlya mint az ellipszisjáró valódi tömege! Ez egy kicsit vicces, az igazság, hogy ezek a gyártók beleszámítják a komplett hajtókar, pedálok és egyéb alkatrészek súlyát is, így jön ki egy hatalmas lendkerék súly. A Horizon Fitness és Vision Fitness leírja a valódi lendkerék NETTO súlyát és nem számítja bele az egyéb alkatrészek tömegét. Így kapunk egy valódi súlyt a lendkerékre. Ezt természetesen teszteltük is szakszervizünkben és az eredmények valóban a fent említetteket igazolták. Nem szabad mindenféle "kereskedői trükknek" bedölnünk! Egy kis " igazítással bármely ellipszsijáró lendkerekéből ki lehet hozni olyan terhelést, hogy legyen az csak 5-6kg nem fogja tudni a felhasználó mondjuk 16-os erősségen hajtani, ellenben egy 40kg-os lendkereket meg gond nélkül tud perceken át tekerni...! Természetesen márkaneveket direkt nem mondunk, de gondolom mindenki látni fogja a kiszemelt gépek adataiból, hogy melyiknek mekkora a lendkereke...

Nézzünk egy példát: Adott egy ellipszisjáró 40kg-os lendkerékkel, a gép összsúlya 68kg (ez már magában gyanús lehet). Képzeljük csak el, hogy a többi alkatrész a fém vázszerkezet, a pedálok, a hajtókarok, a lendkerék tartó bakok, a konzoltartó oszlopok, kapaszkodók, a talpak.... amik mind - mind fémből (vas, acél vagy alumínium) vannak azoknak a súlya hol marad - 28 kg lenne maga a gépszerkezete a műanyag alkatrészekkel együtt... amennyiben ez igaz lenne, akkor nem egy tartós gépet sikerült összeraknia annak a gyártónak aki ezt kiadta.... Sokszor előfordul az is, hogy direkt nem adják meg, vagy azt mondják, "nem tudják mekkora" a gépnek az összsúlya. Ezeket az infókat a gyártóknak kötelességük kiadni és már a gép csomagolásán is fel kell tüntetniük a netto és a bruttó (csomagolással együtti) súlyát! Ne hagyjuk magunkat becsapni!

 

A Horizon Fitness -nek is csak 2db ellipszisjárójának van extra nagy lendkereke mely 22kg (netto) az Athos és az Athos Pro ellipszisjárónak - viszont az összsúlya arányos (60kg) ez így egy valós adat és semmiféle trükk nincs benne. Természetesen ezek a modellek bemutatótermünkben kipróbálhatóak és össze is tudják hasonlítani már termékek "extra nagy " :-) lendkerekes ellipszisjáróival!

Mit is számít a lendkerék nagysága?

Valójában nem túl sokat. A lendkerék adja az ellenállás alapját. Itt is sok féle infót hallhatunk, hogy minnél nagyobb a lendkerék, annál jobb, annál jobban megmozgatja a testünket, annál szélesebb és erőeljesebb edzést vihetünk véghez... ezek nem igazak! A lendkerék, ténylegesen csak az ellenálásnál játszik szerepet. Ahhoz, hogy jobban megmozgassa a testünket, semmi köze nincs!

A testünk megmozgatásához az számít, hogy a sokak által lendkeréknek hitt első vagy hátsó tárcsák (ahova az ellipszisjáró talpai csatlakoznak) mekkora átmérővel rendelkeznek (vagy mekkora kar van bennük, amire a talpak csatlakoznak), illetve milyen magasak a karok (a maximális markolatmagasságot nem minden esetben a talajtól számítják, hanem az ellipszisjáró egy pontjától! ez fontos információ lehet, kérdezzen rá vásárláskor).

Az erőteljesebb edzéshez a fékrendszer típusa számít. Egy mágnesfékes rendszer általában 1-8 vagy 1-10 fokozatig állítható. Természetesen ezek a fékrendszerek tökéletesen megfelelnek, de nem biztos, hogy mindenki számára kellő erősségű és széleskörű terhelés állítást biztosítanak.

 

A mágnesfékekről és az ergométerekről egy korábbi cikkünkben olvashat ezen a linken: Ellipszisjárók - vezérlés

 

Azoknak a felhasználóknak akik profibb és motiváció dúsabb ellipszisjárót szeretnének vásárolni, mindenképpen az ergométeres ellipszisjárókat ajánljuk. Itt a terhelést már nem csak 1-8 -ig tudjuk állítani, hanem 1-16-ig illetve 25-400wattig... Különböző programok segítik majd az edzésünket és teszik motiváltabbá.

 

Reméljük ezzel a cikkünkel is hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni!

Ellipszisjáró Lendkerék nagysága

Üzlethálózatunk:

Budapest

Fitness szaküzlet

1076 Budapest Garay tér 20

Garay u. és Murányi u. sarka

+3630/430-1201

Nyitva tartás:

H-P: 10:00-20:00

Szo: 10:00-13:00

Zalaegerszeg

Központi iroda, raktár és szerviz

8900 Zalaegerszeg, Baross Gábor u 2/f

 

+3630/627-8603

+3630/627-7865

Nyitva tartás:

H-P: 08:00-18:00

Szo: zárva